Friluftsmuseet Gamla Linköping

bilden föreställer Gamla Linköping

Till Friluftsmuseet i Gamla Linköping står dörren alltid öppen för ett besök. Detta gäller hela dygnet och hela året. Öppettiderna mellan de olika små butikerna och små-museerna i den lilla staden kan dock variera. Gamla Linköping är ett friluftsområde och ett friluftsmuseum. Där står äldre sekelskiftsbyggnader längs med pittoreska kullerstensgator som korsar varandra. Och sannerligen är känslan autentisk när man går genom Gamla Linköping.

Som besökare åker man i känslan minst 100 år tillbaka i tiden. Till den tid när Sverige fortfarande förstod riktig fattigdom och för all del riktig rikedom. En tid när man sparade på skor, mat och pengar. En tid när vissa fick frysa och andra fick värme. Den tid när rika var feta och fattiga smala. Efter att du som besökare gått genom kullerstensgatorna når du till slut Vallaskogen. Som leder på en skogsväg till Valla fritidsområde. På sommaren kan du också på samma skogsväg åka tuff-tuff-tåget som tar dig mellan Lill-Valla lekpark och Gamla Linköping. En sträcka på cirka 500/1000 meter.   

Det gick faktiskt till så att man rent fysiskt flyttade flera äldre byggnader i Linköping till stadsdelen Valla. Själva transporterna var en diger uppgift. Man ville flytta äldre byggnader men samtidigt hålla husen så intakta som möjligt. Under 40-talet expanderade Linköping kraftigt. Nya arbeten kom till eftersom industri-jättar som till exempel Saab med sin flygplansproduktion startade sin verksamhet. Det uppstod plötsligt ett omättligt behov av nya bostäder i Linköping. Man rev stora delar av innerstadens gamla trähusområden. Trots att man i bygghetsen hade bråttom att få bort de äldre nedgångna fattigkvarteren hade man ändå en idé om att bevara en äldre del av Linköpings historia.

Fenomenmagasinet

I utkanten av Gamla Linköping ligger det så kallade Fenomenmagasinet. Detta är en fin plats för barnfamiljer. Barn med intresse för naturvetenskap och experiment trivs extra bra här. På Fenomenmagasinet kan du också köpa fika, titta på spännande reptiler eller se på uppstoppade vilda djur. Eller varför inte spela lite Air-hockey. Detta är klart värt ett besök och eftersom magasinet ligger under tak behöver det inte vara en förutsättning med fint väder.

Chokladboden

Cloetta är den stora chokladfabriken i Ljungsbro som ligger någon mil utanför Linköping. I gamla Linköping finns försäljning av Cloettas produkter. Godisförpackningarna är dessutom något större än ute i den vanliga handeln. Det gör att du kan få med dig extra mycket godis för en rimlig slant.

Ragnar Dahlbergs Café i Gamla Linköping

Ett klassiskt Café som du kan besöka i Gamla Linköping är Ragnar Dahlbergs Café. Som ägare står samma Ragnar Dahlberg som på 80 och 90-talet var programledare i Café Norrköping. Det är ett gemytligt Café som är öppet året runt. På sommaren går det även att handla god glass på ute-caféet på innergården vid Ragnar Dahlbergs Café. Men på vinterhalvåret kan du köpa fina bakelser, bullar, kaffe, te eller läsk. Det finns något bra alternativ för alla åldrar.  

Flytten av Gamla Linköping

Man ville skapa ett Skansen i Linköping och gjorde så. Ända sedan 40-talet har man flyttat gamla byggnader till Gamla Linköping och Valla Friluftsområde/friluftsmuseum. Flytten har lett fram till det vi idag kallar för Friluftsmuseet i gamla Linköping. Rivningen av innerstadens äldre kvarter skedde i hög grad samtidigt som flytten av byggnader till Gamla Linköping. Flytten var som störst under 50-talet. Då byggdes mycket nya bostäder i Linköping. Flytten har sedan dess skett i etapper. Det händer att nya byggnader kommer till området även idag.

Gamla Linköping som generationssymbol

En sak som inte alla känner till om Gamla Linköping är att den har fungerat som inspelningsstudio. Året var 1981 när filmen ”Rasmus på luffen” regisserades av Olle Hellbom (skriven av Astrid Lindgren). Allan Edwall i rollen som Paradis-Oskar och Erik Lindgren i rollen som Rasmus. Man behövde spela in filmen i en autentisk miljö och vad passade då bättre än Gamla Linköpings Friluftsmuseum med sina anor från de gångna seklen. De flesta som bodde eller växte upp i Linköping i alla fall på 80- och 90-talet har med andra ord sett stolthetens plats, Gamla Linköping. Man kan egentligen säga att idén att bygga ett Skansen för Linköping nu är uppnådd. De flesta har barndomsminnen som är kopplade till Gamla Linköping. Kanske har man strosat på gatorna tillsammans med sin familj eller andra släktingar. Kanske tillsammans med en vän på en skolutflykt.

Lill-Valla lekpark

Relativt nyligen byggde Linköpings kommun, till och om stora delar av Valla fritidsområde. Den tidigare lekplatsen hade i stort sett varit likadan sedan 80-talet så antagligen var det dags för en förnyelse.  Det nya Lill-Valla lekpark stod klart 2017. I Valla har det också över tid funnits ett tydligt tema kring djur. Det går att mata getter, titta på kaniner, se på hönor och tuppar. Hästar finns också i nära anslutning till området. Lill-Valla Lekpark har nu fått tre olika delar. Vattenleken, Talldungen och Kojbyn. Här kan du som besökare lätt spendera en hel dag i fint höst-/sommar-/ eller vårväder. Det finns också en välunderhållen grillplats på området. Där sår flera grillar framställda. Det finns i regel också ved att elda med men det skadar inte att ta med sig tidningspapper och torra träflisor för att enklare få fyr i grillen   

Vallabackarna

I närheten av Lill-Valla lekpark finns också en av lokalbefolkningen omtalad pulka-backe. Även benämnd som Vallabackarna. Det som gör denna pulkabacke så omtalade är blanda annat att den faktiskt är brant. Att backen dessutom är förhållandevis smal gör saken också lite farlig. Speciellt för små barn som eventuellt inte tittar sig för innan de åker utför. Se därför gärna till att om du åker pulka, snowracer, stjärtlapp eller glid-bräda/glider. Se då till att använda hjälm för att skydda huvudet. En fin vinterdag är det inga problem att få en fin dagsutflykt till Vallabackarna.